بی توجهی به بیکاری جوانان استان ایلام

ساخت وبلاگ

 

بی توجهی به بیکاری جوانان استان ایلام

نویسنده: دکتر علی جعفری( داجیوندی)

استان ايلام  بیش از 20 هزار فارغ التحصيل با استعداد و نخبه داراي تحصيلات دانشگاهي ليسانس، فوق ليسانس و دکتري دارد که بيشتر آنان هيچ اميدي به پيداکردن کار ندارند. براستي وظيفه چه کساني هست که براي اين همه فارغ التحصيل که اميد خانواده هاي محرومشان مي باشند اشتغال ايجاد کند؟ چرا تاکنون فکري به حال اين همه نيروي جوان با پتانسيل فوق العاده نشده است؟  با وجود اين همه ظرفيت در زمينه نفت و گاز، منابع طبيعي، صنايع دستي ، جاذبه هاي گردشگرِی ، صنعت و کشاورزی همچنان هيچ گونه برنامه ريزي براي توسعه استان و حل مشکلات اين همه فارغ التحصيل بيکار بصورت جدی نشده است و  آیا استان ایلام همچنان باید با لقب منطقه محروم و کم برخوردار دست و پنجه نرم کند یا باید مسئولین برای محرومیت زدایی آن  همت و تلاش بیشتری کنند. متاسفانه امروزه جوان مستعدی که سالیان، عمر خود را صرف درس خواندن نموده نه تنها برای حل اشتغال آن کاری نمی شود بلکه وی را نیز متهم  به مدرک گرایی  نیز می کنند در حالی این نخبگان هیچ گونه تقصیری متوجه آنها نیست  به نظر می رسد تا زمانی که از تمام ظرفیت های استان برای حل اشتغال سیل عظیم جوانان بیکار استفاده نگردد ما همچنان شاهد این معضل بزرگ خواهیم بود و با سهمیه  استخدامی 30 نفر و حتی 1000نفر که هرگز به استان محروم ایلام داده نمی شود مشکلات بصورت پایه ای حل نخواهد شد لذا مسئولین کشوری و استانی باید- بدور از هیاهوهای سیاسی و باندبازی ها که متاسفانه بشدت گریبانگیر استان ایلام شده و بیشتر وقت  آنها را گرفته - برای حل هرچه سریعتر اشتغال جوانان استان ایلام گام اساسی بردارند. امروزه استان ایلام همانند بیماری است که نیاز به درمان دارد و در این حالت اورژانسی تنها کسی می تواند آن را از این وضعیت بغرنج نجات دهد که متخصص، متعهد و دلسوز مردم استان ایلام باشد اگر از این موضوع مهم بیش از این غافل گردد جوانان بیکار استان مأیوس و ناامیدتر گشته لذا در آینده نه چندان دور می توان عوارض و آسیبهای جدی تری برای استان و کشور در پی داشته باشد. با این مقدمه گوشه ای از ظرفیت های استان ایلام بیان می گردد تا همگان متوجه گردند اگر با برنامه ریزی درست بسیاری از قوانین دست و پاگیر بانکی و اداری حذف گردد و مسئولین دغدغه اول و آخر آنها نه پست و مقام بلکه حل معضلات باشد این استان می تواند حتی یک جوانِ بیکار نداشته باشد. بر اساس رویکرد اقتصاد مقاومتی که امروز بر سر زبان همگان است  قرار شد از تمام ظرفیت استانها برای تقویت بنیه اقتصادی کشور در برابر فشارهای خارجی و حل اساسی ترین معضل کشور یعنی بیکاری، استفاده گردد ولی متأسفانه تاکنون چندان این امر مهم و خطیر محقق نشده است. برخی از ظرفیتهای استان ایلام که می تواند معضل بیکاری جوانان استان ایلام را تا حدود زیادی حل نماید و  به اقتصاد مقاومتی  رنگ عمل بپوشاند را              می توان چنین برشمرد:

1) منابع  نفت و گاز

استان ايلام در حوزه نفت با 6 درصد منابع نفتی کشور و در حوزه گاز با 11 درصد منابع گازی کشور  به ترتیب استان سوم و دوم می باشد ولی متأسفانه تا امروز چندان به این بخش توجهی نشده و حتی تاکنون بسیاری از  شهرها و روستاههای استان ایلام  از نعمت گاز خانگی محروم و مدیریت نفت و گاز غرب کشور که ایلام بیشترین سهم را دارد در این استان محروم  قرار ندارد و از نیروهای بومی متخصص استان هم کمترین استفاده می گردد. لازم است با ایجاد صنایع تبدیلی در حوزه نفت وگاز و جلوگیری از خام فروشی آن برای نیروهای بومیِ تحصیل کرده مرتبط با این حوزه اشتغال زایی شود.

2 )  گیاهان دارویی

استان ايلام دارای يک میلیون و هفتصد هزار هکتار جنگل و مرتع  است که 87 درصد مساحت استان را منابع طبیعی تشکیل می‌دهد. بیش از 300 گونه از گیاهان در استان ایلام مانند خارمریم، تشنه داری، آویشن، شیرین بیان، بنه و غیره دارای خواص درمانی و دارویی بسیاری فراوانی هستند که تا به امروز مورد غفلت قرار گرفته اند و چندان از آنها استفاده صحیح  نشده است لذا در حوزه گياهان دارويی که به عنوان طلای سبز معروف هست در استان ايلام می توان با سرمايه گذاری در مزارع گياهان دارويی ساليانه برای هزاران فارغ التحصيل در رشته های کشاورزی و ديگر افراد جويای کار  اشتغال پايدار ايجاد گردد.

3) جاذبه های گردشگردی

استان ایلام با توجه به داشتن بیش از 700 اثر تاریخی  ثبت شده و جاذبه های طبیعی فراوان با فراهم نمودن امکانات رفاهی و زیرساختی برای جذب گردشگران داخلی و حتی خارجی می تواند برای هزاران فارغ التحصیل مرتبط با حوزه میراث فرهنگی مانند تاریخ ، مردم شناسی، مدیریت جهانگردی و گردشگری ، باستان شناسی و... ایجاد اشتغال نماید.

4) مرز مشترک با عراق

مرز مهران که با عنوان دروازه عتبات عالیات از آن نام برده می شود با فراهم کردن زیرساختهای لازم می تواند به قطب اقتصادی کشور تبدیل گردد. به خاطر نزدیکی و امن بودن مرز مهران به اماکن مذهبی کشور عراق با ایجاد هتل و مجتمع های رفاهی- تفریحی در مسیر رفت و آمد زائرین می توان رونق اقتصادی و اشتغال بسیاری از جوانان را شاهد بود.   

4) کشاورزی و دامپروری

در حوزه کشاورزی به دلیل رودخانه های فصلی و دائمی و قرار گرفتن در مسیر روخانه سیمره با مکانیزه کردن زمینهای کشاورزی، ایجاد شهرکهای گلخانه ای،  احداث کارخانجات تبدیلی در کنار آنها و پرورش صنعتی انواع  پرندگان و دام ها می تواند راهگشا حل معضل بیکاری جوانان در استان ایلام باشد.

5) ایجاد پژوهشگاه و شرکتهای دانش بنیان

با توجه به این که استان ایلام بیش از 20 هزار فارغ التحصیل بیکار در رشته های مختلف دارد بسیاری از آنان به علت نبود امکانات به خاطر گذران زندگی خود و خانواده شان به سوی شهرهای دیگر بویژه تهران مهاجرت می کنند در حالی که با تاسیس پژوهشگاه و شرکتهای دانش بنیان در سطح استان ایلام می تواند ضمن ایجاد اشتغال برای جوانان مستعد ایلامی از مهاجرت اجباری آنها و بروز بسیاری از آسیب های اجتماعی جلوگیری شود.

14/ 11/ 1396

 نوشته شده در  شنبه چهاردهم بهمن ۱۳۹۶ساعت 9:51&nbsp توسط علی جعفری داجیوندی  | 

ilam utopia...
ما را در سایت ilam utopia دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ilamutopiaa بازدید : 158 تاريخ : شنبه 14 بهمن 1396 ساعت: 20:41